RESEARCHERS USED A NEW TECHNOLOGY FOR BIOPRINTING ADULT NEURON CELLS!
A group of researchers has managed to maintain a high level of cell viability and functionality by using laser-assisted bioprinting technology to print adult neuron cells. The method known as laser-induced side-transfer (LIST) enables three-dimensional bioprinting with higher efficiency by improving existing bioprinting techniques using bioinks with different viscosities.
In the study, dorsal root ganglion (DRG) neurons from the peripheral nervous system of mice were used. Neurons suspended in bioink were loaded into a square capillary located on a biocompatible substrate. Low-energy laser pulses focused on the midpoint of the capillary, printing the cell-loaded bioink in droplets.
After bioprinting, different tests were applied. In the viability test, it was concluded that 86 percent of the cells survived two days after printing. The researchers note that when using low-energy laser pulses, the vitality rate increases. When higher laser energy is used, the probability of cell damage increases. Other tests performed included measuring neurite outgrowth, sensitivity to noxious stimuli, and ability to release neuropeptides. The results were promising and it is thought that the technique could make an important contribution to bioprinting technology.
Hamid Orimi says that fewer animals will be used in experiments and that these developments will be beneficial not only for humans but also for animals. As a result of these studies, many tests will be tested on tissues instead of animals and more accurate results will be obtained.
Credit: Public Domain
ARAŞTIRMACILAR YETİŞKİN SİNİR HÜCRELERİNİN BİYOBASIMI İÇİN YENİ BİR TEKNOLOJİ KULLANDI!
Bir grup araştırmacı, yetişkin nöron hücrelerini basmak için lazer destekli biyobaskı teknolojisini kullanarak hücre canlılığını ve işlevselliğini yüksek düzeyde tutmayı başardı. Lazer kaynaklı yan transfer (LIST) olarak bilinen yöntem, farklı viskoziteye sahip biyomürekkepleri kullanarak mevcut biyobasım tekniklerini geliştirerek daha yüksek verime sahip üç boyutlu biyobasıma olanak sağlamaktadır.
Çalışmada, farelerin periferik sinir sisteminden alınan dorsal kök ganglion (DRG) nöronları kullanıldı. Biyomürekkep içinde süspanse edilen nöronlar, biyouyumlu bir substratın üzerinde bulunan kare bir kılcal damarın içine yüklendi. Düşük enerjili lazer darbeleri, kılcal damarın orta noktasına odaklanarak hücre yüklü biyomürekkebin damlacıklar halinde basılmasını sağladı.
Biyobasımdan sonra farklı testler uygulandı. Yapılanan canlılık testinde hücrelerin yüzde 86'sının baskıdan iki gün sonra hayatta kaldığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmacılar, düşük enerjiye sahip lazer darbeleri kullandığında canlılık oranının arttığını belirtiyor. Daha yüksek lazer enerjisi kullanıldığında ise hücrelerin zarar görme olasılığı yükselmektedir. Yapılan diğer testler arasında ise nörit büyümesini, zararlı uyaranlara karşı duyarlılığı ve nöropeptidleri serbest bırakma yeteneğini ölçmek de vardı. Sonuçlar umut vaat ediyordu ve tekniğin biyobaskı teknolojisi adına önemli bir katkı sunabileceği düşünülüyor.
Hamid Orimi, deneylerde daha az hayvan kullanılacağını ve bu gelişmelerin sadece insanlar için değil hayvanlar için de faydalı olacağını söylüyor. Bu çalışmaların neticesinde birçok test hayvanlar yerine dokular üzerinde denenecek ve daha doğru sonuçlar elde edilecek.
REFERENCES
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210921134345.htm
Bioprinting of Adult Dorsal Root Ganglion (DRG) Neurons Using Laser-Induced Side Transfer (LIST)
Comments
Post a Comment